Top 10 tips for new and returning YGO players

Što je Yugioh i je li popularan?

Yugioh je strateška kartaška igra za dvoje koju je za potrebu svog stripa osmislio japanski autor Kazuki Takahashi. Animirana serija brzo je postala svjetski hit, dobila niz nastavaka, a popratna igra narasla je u jednu od najvećih na svijetu. Za razliku od drugih velikih kartaških igara poput Magic the Gatheringa ili Pokemona, Yugioh igrači svoja magična stvorenja prizivaju bez ograničenja manom, energijom ili nekim drugim resursnim sustavom. Postoji nekoliko pravila o tome kako se ta stvorenja, tzv. čudovišta (Monster Card) moraju prizvati, ali tu se neću upuštati u detalje. Poanta je da se oba igrača brzo bacaju u akciju prizivanja čudovišta koja onda šalju u borbu s ciljem da protivničke životne bodove spuste s početnih 8000 na 0, čime pobjeđuju igru. U tome im pomažu razne karte magije (Spell Card) i zamke (Trap Card).

Yugioh je iznimno popularan u sferi kartaških igara, tzv. TCG - Trading Card Game. Broj igrača Yugioha je trenutno najveći od svih TCGova, kako kod nas, tako i u ostatku svijeta. Hrvatsko državno prvenstvo 2023. u Velikoj Gorici igralo je 200 igrača, a diljem svijeta se redovito održavaju Yugioh Championship Series turniri s dolaznošću između 2500 i 3500 igrača! Kao i u svakom natjecanju, Hrvata je malo, al' nas ima! Ako se ikad nađete na jednom većem natjecanju, pokušajte pronaći nekog Luku, Karla ili Ivana u top50 na kraju turnira, nećete se razočarati!

Za detaljniji uvid u Magic the Gathering i Pokemone imamo posebne članke.

Koliko je teško naučiti Yugioh?

Yugioh je lagan za naučiti, ali težak za stvarno postati dobar. Igra kod nas postoji već 20 godina, te je u tom periodu izdala preko 10000 karata - obljetnica koju su označili printanjem posebne karte Ten Thousand Dragon. Koliko god taj broj bio zastrašujuć, veliku većinu karata nije potrebno poznavati za igranje igre, neovisno o tome na koju razinu ciljate. Puno karata nikad nije bilo dobro, a dio karata je bio jak, ali je zastario. "Samo" nekih 400-500 karata drži relevantnost i dan danas, što se nauči kroz nekoliko mjeseci igre - brže ako npr. igrate puno dvoboja na Master Duelu, besplatnom službenom simulatoru na Steamu.

Osnovna pravila igre su vrlo jednostavna i možete se baciti na igranje nakon 5 minuta čitanja, ali interakcije između karata znaju biti stvarno kompleksne. U moderno doba sve veći i veći broj karata ima "romane" kao efekte, što čini stvar još kompliciranijom. Poznavanje svojih i protivničkih karata, iščekivanje i igranje oko njihovih interakcija čini Yugioh duboko strateškom igrom koja nagrađuje najbolje. Naravno, postoje i jednostavne strategije koje ograničavaju oba igrača i čine igru lakšom za obojicu, tako da postoji nešto za svakog.

Ako niste sigurni, jednostavno probajte! Iskusniji igrači će vam rado pomoći i objasniti kako pravila rade, s kojim kartama možete pojačati deck, koji aktualni proizvod je najbolji za kupiti itd. Svatko je u nekom trenutku bio početnik.

Top 10 tips za nove igrače

1. Velika je prednost ići prvi

Yugioh spada u skupinu kartaških igara čija se strategija bazira na izgradnji "boarda", odnosno skupljanja što jačih čudovišta na svojoj strani stola. Jednom kad igrač osigura kontrolu nad boardom, postizanje pobjede kroz borbu je trivijalno. Zbog toga je puno jače ići prvi u Yugiohu i postaviti svoja čudovišta s efektima i spellove i trapove na stol. Drugi igrač će vući dodatnu kartu na početku svog prvog poteza, ali sad mora igrati kroz razne ometajuće efekte koje je prvi igrač pripremio, dok prvi igrač nije imao taj problem. Postoje strategije specijalizirane da idu druge, s ciljem da u jednom potezu unište protivnički board i u jednom napadu pobijede protivnika, ali to su malo naprednije ideje koje možete kasnije istraživati.

2. Prava snaga deckova leži u efektima, ne napadačkim bodovima

Prošli su dani s igrališta kada je 1900 napada na čudovištu s 4 zvjezdice bila velika prepreka. Moderne strategije skoro nikad ne uključuju čudovišta bez efekata, nego se fokusiraju na načine da što više "prevare" igru. Pravila dozvoljavaju samo 1 normal summon po potezu, ali ne postoje ograničenja na special summon, pa su jaki efekti koji igraču dozvoljavaju sljedeće: dodavanje karata iz špila u ruku, special summonanje dodatnih čudovišta (pogotovo iz Extra Decka), negiranje protivničkih efekata i karata. Iako napadački bodovi više nisu u fokusu igre, veliko čudovište zna poslužiti kad treba pregazit nešto s dobrim efektom, ali malo napada ili obrane. Kombinacija svega ovoga pomaže igraču da uspostavi board control i onda trivijalno nakupi 8000 štete i napadne za pobjedu.

3. Omotići za karte i podloga za igru dugoročno čuvaju kolekciju

Ono što najviše grize svaku osobu koja se vrati u Yugioh nakon 10-15 godina je što nisu sačuvali stare karte. Izgrebane i "prožvakane" karte višestruko gube na vrijednosti čak i kad se radi o rijetkim inačicama najjačih karata. Iako nije nužno, najbolje je karte s kojima igrate zaštititi omotićima za igru veličine "Japanese" ili "Small". Tako se karte neće oštetiti pri miješanju, skupljati prašinu, prljavštinu, znoj s prstiju i slično. Pakiranja dolaze sa 60 omotića i koštaju između 4 i 6 eura, a u Magic Omensu možete pronaći širok asortiman u kategoriji "Card Sleeves". Omotići su, kao i karte, podložni potrošnji, pa je dodatni korak nabavka podloge za igru, tzv. playmata. Igranje na playmatu štiti omotiće od grebanja ili cjepanja rubova, a sama podloga materijalima (sloj tkanine i sloj gume) odgovara podlozi za miš - obično s motivima i označenim zonama kartaške igre.

4. Više primjeraka istog preconstructed proizvoda su najbolja osnova za početak

3 traptrix decks

Preconstructed proizvodi su oni u kojima dobijete uvijek isti sadržaj karata u obliku gotovog špila po cijeni od 10€. U Yugiohu se dijele na početničke, odnosno Starter Deckove, te naprednije, odnosno Structure Deckove. Starter Deckovi su bazirani na likovima iz crtića i rijetko kad imaju neki dublju strategiju. Zgodni su kao poklon nekome tko ne razumije puno igru, ali želi početi sakupljati. Structure Deckovi su s druge strane kompletne strategije koje igrači mogu ponijeti na turnire. Sadrže po 1 primjerak od svake karte i najbrži upgrade je kupiti 3 primjerka istog decka, koristeći samo najbolje karte za slaganje decka od 40 karata. U više navrata su takve strategije s nešto manjih upgradeova bilo dovoljno jake da uđu u završnicu ili čak pobijede na velikim natjecanjima. Trenutno je najjači izbor Beware of Traptrix Structure Deck, koji je reprintao i 2 popularne i jake karte: Ash Blossom & Joyous Spring i Evenly Matched.

5. Provjerite vrijednost svojih karata

Yugioh je Trading Card Game, podrazumijeva se da ćete u nekom trenutku htjeti kupiti, prodati ili mijenjati karte. U doba Interneta vrlo je lako provjeriti koliko vaše karte vrijede, te na tu temu imamo opsežan članak.

6. Nabavljajte jeftiniju varijantu karte

Karte često postoje u više varijanti, takozvanih rariteta. U pravilu, što više karta sjaji, to više ta verzija karte vrijedi u odnosu na druge. Razlika u cijeni može biti nekoliko redova veličine, pa je dobro obratiti pozornost na to koju varijantu nabavljate. Dobar resurs za provjeriti koje varijante karte postoje je otići na stranicu yugipedia.com, upisati ime karte i na stranici karte scrollati do kategorije "English sets", gdje se nalazi kompletan popis svih setova i verzija u kojima je karta izašla. Primjer za Mystical Space Typhoon. Ako karta ima "common" print, najbolje je probati nabaviti tu verziju. Često se pojavljuju u Starter i Structure Deckovima, pa se povremeno isplati kupiti i cijeli proizvod koji sadrži više korisih reprinta. Nabavkom jeftinijih varijanti dobrih karata ćete najbrže popuniti svoju kolekciju kartama koje su korisne za sve vrste deckova, a kasnije možete karte koje vam se posebice sviđaju nabaviti u sjajnijim varijantama.

7. Isprobajte karte u besplatnim online simulatorima prije kupnje

Ne morate odmah krenuti ulagati novac u karte da uđete u Yugioh. Postoji nekoliko službenih i neslužbenih simulatora koji su u potpunosti besplatni, te na njima možete isprobati deckove i karte prije nego što ih kupite uživo. Štoviše, iskusni igrači to čine i više nego početnici, jer iako već imaju zavidne kolekcije karata, nema smisla nepromišljeno kupovati još. Najpoznatiji službeni simulator je Master Duel na Steamu, u kojem karte nabavljate kroz igranje. U potpunosti je automatiziran, a formatom je blizu igri uživo - drugačiji je popis zabranjenih i ograničenih karata. Najpopularniji neslužbeni simulator je Duelingbook gdje odmah imate pristup svim kartama, ali se igra "ručno", svaku kartu i efekt morate napraviti sami pomicanjem karata i surađujući s protivnikom kao u stvarnoj igri. Postoje i neki automatizirani neslužbeni simulatori koje možete pronaći brzim Google searchom i utvrditi jesu li ono nešto što vama odgovara.

8. Yugioh je podijeljen u 2 svijeta

Na globalnoj razini Yugioh se dijeli u TCG i OCG. OCG stoji za Official Card Game i igra se u Japanu, gdje je igra proizašla, te u ostatku Azije. TCG stoji za Trading Card Game i igra se u ostatku svijeta, efektivno zapadnjačka verzija igre. Najbitnije je što karte iz TCGa nisu igrive na turnirima u OCGu, a vrijedi i suprotno. TCG karte su printane na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i portugalskom jeziku, a OCG karte na japanskom, kineskom i korejskom. Osim što je jezik i rarity karata različit, postoje osjetne razlike u kvaliteti papira i folije koji se koristi između dvije regije, što može pomoći igračima da razaznaju karte na dodir i tako varaju. Stoga, pazite da za igranje na turnirima nabavljate TCG karte.

9. Reading the card explains the card

Iako je Yugioh poznat po tome da ima "previše" teksta na kartama, postoji dobro opravdanje za to. Sredinom 2011. godine Konami je pokrenuo kompletnu preradu  pravila kojima se pišu tekstovi karata i uveo PSCT - Problem Solving Card Text. Mehanike iza PSCTa su objašnjene u serijalu od 7 članaka, a ideja cijele stvari je da, poznavajući PSCT, možete uzeti bilo koju kartu printanu nakon 2011. godine i znati točno kako provesti njen efekt. Isto tako, možete zaključiti točno kako provesti interakcije dvije ili više karata koje aktiviraju svoje efekte. Jedini nedostatak PSCTa je što takva preciznost u tekstu ponekad zahtijeva poduže opise, a time i manji font efekta, što sve plaši nove igrače. Budite bez straha, samo trebate pročitati kartu da znate što radi!

10. Probajte nove deckove i strategije

Najbrži način za postati bolji igrač u bilo kojoj igri je odabrati jednu strategiju i nje se držati neko vrijeme, postati tzv. one-trick pony. Prednost je što se možete brzo upoznati s tom jednom strategijom i postati dobar s njom, a jednom kada deck poznajete kao svoj džep, možete poboljšavati neke opće aspekte svoje igre protiv svakog decka. Redoslijed igranja karata (sequencing), gdje je najbolje protivniku negirati stvari (decision making) i slično. Još jedna prednost u fizičkim igrama poput TCGova je što je financijski osjetno lakše investirati u 1 deck nego u više njih. Ipak, Yugioh je jako opširna igra i nije dobro zapeti na jednoj perspektivi iz koje je igrate. Igrači lako razvijaju predrasude prema drugačijim stilovima igre poput "combo deckovi su dosadni pasijans", "stun deckovi su za ljude bez mozga" i tako dalje, ali time samo štete svom razumijevanju igre. Svaka strategija koja pobjeđuje gameove je validna, te ćete se poboljšati kao igrač ako ih kroz vrijeme sve isprobate i razumijete. Prijateljski podsjetnik da za isprobavanje deckova koje nemate možete koristiti besplatne online simulatore navedene u 7. tipu. 😁

Zaključak

Bilo da vas lovi nostalgija ili tražite novu kartašku igru da zadovolji vaše natjecateljske porive, Yugioh je tu i ne ide nigdje! Sa sad već dubokom povijesti i najposjećenijim turnirima na svijetu, nikad nije bilo lakše pronaći karte i mjesto za igru. U Magic Omensu ćete pronaći sve aktualne Yugioh proizvode po najboljim cijenama u Hrvatskoj! Turniri se održavaju u svakom većem gradu, od toga četvrtkom u 17 i nedjeljom u 15 u prostorijama našeg dućana i igraonice. Više informacija o drugim lokacijama i terminima turnira možete pronaći u facebook grupi Yu-Gi-Oh! Hrvatska.

Card gamesYu-gi-oh

Leave a comment