Pokemon cards in Croatia Guide
Uštedi €17.00
Pokemon TCG 2022 World Championship deck
Pokemon TCG 2022 World Championship deck
Cijena s popustom€18.00 Redovna cijena€35.00
Pokemon TCG Cyclizar ex Box
Pokemon TCG Cyclizar ex Box
Cijena s popustom€26.00

Pred vama je vodič o osnovama Pokemon TCG hobija te kako pristupiti ovoj aktivnosti ako se nalazite u Hrvatskoj. Vodič nije o samoj kartaškoj igri već govori o tome gdje se mogu kupiti i prodati Pokemon karte, gdje se može kartati Pokemon TCG te ponešto o vrijednosti Pokemon karata.

Što je Pokémon TCG?

Pokemon Trading Card Game (PTCG) kartaška je igra nastala 1996. godine u Japanu. Temelji se na Nintendovoj Pokemon franšizi. U SAD-u prvotno ju je printao i izdavao Wizards of the Coast. Isti onaj WotC koji danas printa Magic: The Gathering karte (više o tome u našem vodiču o MTG kartama u Hrvatskoj), ali Nintendo je tu dužnost 2003. godine prebacio na The Pokémon Company koji to radi i danas.

Pokemon TCG značajno je porastao u popularnosti 2016. godine zbog izlaska mobilne videoigre Pokemon GO. Trend se ponavlja 2020. godine zbog COVID lockdowna i nostalgije, što mnoge navodi na potragu za novim (po)kućnim hobijima.

Pokemon Go Promo Shot
Igrač lovi Croagunka u proširenoj Pokemon GO stvarnosti

Zašto su Pokemon karte popularne?

Postoji nekolicina razloga iza popularnosti Pokemon karata koji se mogu sažeti u sljedeće:

  • nostalgija i svi oni lijepi osjećaji koje vežemo uz neka prošla “lakša” vremena
  • trend potrage za novim hobijima
  • povećanje kupovne moći stanovništva
  • COVID lockdown
Također, igre poput Pokemon GO-a kartama su nadodale novi val emocija i nostalgije koje mlađi igrači i kolekcionarli vjerojatno još nisu doživjeli.

    Pokemon TCG vraća nas na kraj prošlog tisućljeća. Nostalgično nas podsjeća na mladost i neke bezbrižnije dane. One dane sakupljanja Pokemon kartica, sličica, igračaka i plišanaca.

    Zadnjih nekoliko godina Pokemon karte postižu visoke kolekcionarske vrijednosti, a zajednice diljem svijeta rastu zajedno s cijenom karata. Old school vintage Charizardi danas predstavljaju investiciju, no istovremeno su izvrsna priča za naše najmlađe: "U moje vrijeme smo se tapkali (kokali, puljkali) s ovakvima, a gle koliko to sada košta!"

    Ako te vesele moderne Pokemon karte, baci oko na našu ponudu.

    Kako kartati Pokemon TCG i gdje naučiti kako se igra?

    Kartanje je Pokemona lako za naučiti. U nekoliko desetaka minuta spremni ste za svoju prvu partiju, no sam je proces učenja dio zabave. Vjerojatno je najbolji način učenja onaj s prijateljima koji se prethodno razumiju u Pokemone. (Zagrebačka) su alternativa nedjeljni Pokemon turniri u Magic Omensu :)

    Drugi je najbolji način putem interneta. Zaigrajte Pokemon TCG Live (gdje možete iskoristiti kodove iz paketića) koji će vas u nekoliko tutoriala naučiti igri.

    Pokemon TCG Live Gameplay Screengrab

    Pokemon TCG Live: Jolteon Vmax protiv single prize Decidueyeja

    Alternativno su rješenje YouTube tutoriali.

    Sva se pravila kartanja Pokemon TCG-a nalaze na službenim Pokemon stranicama.

    Kolekcionarska vrijednost Pokemon karata

    Vrijede li išta Pokemon karte? Pokemon TCG kao kartaška igra nešto je manje popularna od konkurenata kao što su MTG ili Yu-Gi-Oh!, no najveću kolekcionarsku vrijednost svakako postižu Pokemoni. Naime, Pokemon TCG pretežno je sakupljački hobi, međutim, postoje i oni koji više uživaju u igri, ali i oni koji kombiniraju sakupljanje s kartanjem.

    Youtuber TwicebakedJake otvara stotinu Crown Zenith paketića

    Grading Pokemon karata

    Pokemon karte među najpopularnijim su kartama koje kolekcionari vole slati na procjenu (eng. grading). Grejdanje karata vrše specijalizirane tvrtke koje procjenjuju stanje karata, najčešće ljestvicom od 1 do 10. Naravno, što su karte u boljem stanju, to je njihova vrijednost veća. To se pogotovo odnosi na vintage karte koje su preživjele prelazak tisućljeća, a pritom su ostale u izvrsnom stanju. Vrijednost karte može uvelike pasti čak i ako je broj na ljestvici manji za 0.1.

    Neke od najpopularnijih grading tvrtki su:

    Graded Pokemon CardsGrejdane Pokemon karte

    Pokemon TCG Live (PTCGL)

    Ako želiš kartati Pokemon TCG, postoji i online verzija fizičke igre. Digitalne Pokemon karte možeš dobiti tako što ćeš u videoigru unesti kod koji se dobije u svakom fizičkom paketiću! Na taj ćeš način osim fizičke kolekcije moći izgraditi i svoju virtualnu kolekciju. Putem PTCGL-a možeš igrati rankedcasualstandardexpanded, ali i opušteno s prijateljima :) Pokemon TCG Live besplatna je videoigra koja se može skinuti i igrati na Windows, macOS, Android te iOS uređajima. Videoigru možete skinuti ovdje.

    Pokemon TCG Live igra na iOS uređaju
    Pokemon TCG Live igra na iOS uređaju

    Gdje igrati turnire s Pokemon kartama u Hrvatskoj?

    Magic Omens svake nedjelje organizira Pokemon TCG turnire Standard formata. Razdvajmo Juniore (7-14 godina) od Seniora (15+) i sve sudionike nagrađujemo!

    Svakako se povežite s nekom od Pokemon zajednica u Hrvatskoj ovisno o osobnim interesima! Navedene su u sljedećem odlomku.

    Pokemon zajednice u Hrvatskoj - organizacija turnira i kupoprodaja pojedinačnih karata

    Većina se regionalnih strastvenih prodavača i kolekcionara Pokemon karata nalazi u Facebook Pokemon grupama. Ako želiš (sa)znati više i biti u tijeku s događajima Pokemon svijeta, preporučamo pridruživanje jednoj od sljedećih:

    Gdje kupiti Pokemon karte u Hrvatskoj?

    Postoji nekoliko mjesta u Hrvatskoj gdje se mogu pronaći Pokemon karte (neki nude i usluge online kupovine):

    • Magic Omens - najnoviji Pokemon TCG artikli po pristupačnim cijenama
    • Carta Magica - poznati zagrebački hobby shop
    • Sophoslab - riječki dućan videoigara koji drži i Pokemon TCG
    • Ozone.hr - web shop s manjom Pokemon ponudom

    Osim navedenih, postoje nasumične trgovine koje imaju Pokemon artikle, no svakako provjerite vjerodostojnost proizvoda i jezik (Muller npr. prodaje Pokemon karte na njemačkom jeziku). Zanimljivo, Tisak kiosci više ne drže Pokemon karte, ali povremeno se mogu pronaći u Tisak Media i većim Konzum trgovinama.

      Koje se Pokemon karte prodaju i što kupiti?

      Pokemon TCG proizvode možemo podijeliti s obzirom na vrstu publike:

      • početnici - do sada se niste susreli s Pokemon kartama ili TCG-ovima te još ne znate želite li kartati i/ili sakupljati
      • kolekcionari - tražite najbolje, najpoznatije i najrijeđe proizvode za svoju kolekciju
      • napredni (kompetitivni) igrači - želite bolje karte za deck kako biste mogli pobijediti sve svoje (ne)prijatelje na turnirima

      Pokemon karte za početnike

      Najbolji proizvod za nekoga tko se prvi put susreće s Pokemon TCG-om je običan paketić (eng. booster pack). Paketići sadrže 10 nasumičnih karata od kojih je jedna uvijek obična energija, a druga je rijetka (eng. rare) karta koja je označena zvjezdicom u donjem lijevom kutu.

      Pokemon TCG Scarlet & Violet Booster Pack Art Set

      Četiri paketića iz Scarlet & Violet seta

      U slučaju da želite početi kartati Pokemone, najbolji su izbor tematski špilovi karata (eng. deck). Preporučamo Pokemon Academy ili neki od Deck Bundleova koji sadrže sve što je potrebno za partiju Pokemon TCG-a!

       

      Pokemon TCG Pokemon GO Mewtwo VS Melmetal V Deck Bundle
      Pokemon TCG Pokemon Go Mewtwo VS Melmetal V Deck Bundle (dva decka spremna za igru u jednom proizvodu)

      Pokemon karte za kolekcionare

      Kolekcionari najčešće kupuju proizvode koji sadrže ekskluzivne artikle (promotivne karte, tematske košuljice i sl.) kao što su primjerice Collection Box ili Elite Trainer Box (ETB).

      Pokemon TCG Scarlet & Violet 151 Elite Trainer Box
      Pokemon TCG 151 ETB (sadrži paketiće, kockice i košuljice te služi kao spremište karata)

      Pokemon karte za napredne igrače

      Kompetetivni igrači cijene karte s dosljednim efektima koji im pomažu da što prije ostvare svoju strategiju. Dakle, takvi ljudi više će cijeniti proizvode s točno određenim kartama jer igrači trebaju više kopija iste karte (maksimalno četiri) kako bi im deckovi bili što dosljedniji tijekom igre.

      Neki od takvih proizvoda su:

      • League Battle Deck - kompleksan deck spreman za turnir, može se unaprijediti s dodatnim kopijama već sadržanih karata
      • Trainer's Toolkit - sadrži najčešće korištene (eng. staple) karte koje će obogatiti bilo koji deck

      Zaključak

      Pokemon TCG vraća se u velikom stilu! Svoju popularnost duguje nostalgiji i visokoj kolekcionarskoj vrijednosti.

      U slučaju da želiš zaigrati s nama, baci oko na naš Pokemon TCG program za juniore te mjesečni raspored turnira. Ako ne želiš kartati, svejedno svrati na neko od naših Pokemon događanja jer uvijek ima onih koji bi se samo družili i mijenjali. Uz malo sreće, možda kod nekoga pronađeš rijetku kartu kao što je promo Jolteon VMAX!

      Promo Jolteon Vmax

       

      U slučaju interesa za igranjem drugih TCG-ova, možeš pogledati naše ostale vodiče za kartanje:

      Pokemon

      3 komentara

      pokemon card sellers

      pokemon card sellers

      Please continue to post such an enlightening and informative blog. Therefore, people like us will be motivated in real life. Also, I would like to add some more details I have found on the website https://thecardvault.co.uk/

      pokemon cards uk

      pokemon cards uk

      Usually, I never comment on blogs, but your article is so convincing that I am unable to stop myself from doing something about it. You’re doing a great job Man, Keep it up.

      Nina

      Nina

      Pokèmon VMAX Rilabom

      Ostavi komentar