Vodič za Pokemon karte u Hrvatskoj

Ovo je vodič o osnovama Pokemon TCG-a te kako mu pristupiti ako živiš u Hrvatskoj. Ovo nije vodič o mehanici same igre jer takvih vodiča ima zaista mnogo online. Nastavi čitati da saznaš gdje se karta Pokemon TCG, gdje se obavlja prodaja Pokemon karata, te više o vrijednosti Pokemona.

Što je Pokémon TCG

Pokémon Trading Card Game (PTCG) je kartaška igra nastala 1996. u Japanu. Bazirana je na Nintendovoj Pokémon franšizi. U SAD-u ju je inicijalno printao i izdavao Wizards of the Coast. Isti onaj WotC koji trenutno printa Magic: The Gathering karte (više u našem vodiču o MTG kartama u Hrvatskoj), ali je Nintendo tu dužnost 2003. godine prebacio na The Pokémon Company koji to radi i danas.

Pokémon TCG je značajno porastao u popularnosti prvo 2016. godine zbog objave igre Pokemon GO, a zatim i u 2020. godini - zbog kombinacije COVID lockdowna, nostalgije i otvorenosti prema novim hobijima. Pokemon TCG je prodao preko 30 milijardi karata diljem svijeta.

Pokemon GO virtualni Pokemoni
Pokemon GO omogućava interakciju s pravim svijetom, ali uz dodatak virtualnih Pokemona

Jesu li Pokemon karte popularne i zašto

Postoji nekoliko razloga iza popularnosti Pokemon karata, koji bi se mogli sumirati na iduće:

 • Nostalgija i lijepi osjećaji koje vežemo uz prošla, “ljepša” vremena
 • Trend potrage za novim hobijima
 • Povećanje kupovne moći stanovništva
 • COVID lockdown

Pokémon TCG nas vraća na kraj prošlog milenija i nostalgično nas podsjeća na mladost i neke puno lakše, bezbrižnije dane. U zadnje vrijeme Pokémoni predstavljaju izrazito veliku kolekcionarsku vrijednost a zajednica diljem cijelog svijeta je porasla, a tako i cijene karata. Nostalgični Charizardi su nas doveli do vremena u kojem predstavljaju odličnu investiciju. Ali također pružaju izvrsnu priču za naše najmlađe: “U moje vrijeme mi smo se tapkali (kokali) s ovakvima, a gle sada koliko košta!”

Pogledaj trenutno aktualne Pokemon karte na prodaju.

Kako kartati Pokemon TCG i gdje naučiti kako se igra

Kartanje Pokemon karata je lagano za naučiti. Uz manje od sat vremena, spreman si za svoju prvu partiju. A sami proces učenja je dio zabave. Najbolji način je tako da ti pokaže neki prijatelj koji zna kartati. Drugi najbolji način je putem YouTubea, gdje se nalazi jako puno tutoriala.
Dijelovi Pokemon karte - Tutorial

 

Ovdje -> je skup od 5 kratkih videa (s Youtubea) o tome kako igrati Pokemon TCG. Započevši s prvim koji je već prikazan gore (o dijelovima Pokemon karte).

 

Sva pravila za kartanje Pokemona se nalaze na službenoj Pokemon stranici.

Kolekcionarska vrijednost Pokemon karata

Vrijede li išta Pokemon karte? Pokémon TCG kao kartaška igra je manje popularna od konkurenata kao što su MTG ili Yu-Gi-Oh!, ali daleko veću vrijednost postiže u kolekcionarskim krugovima. Naime, Pokémon TCG je većinom kolekcionarski hobi, a tek nekolicina kolekcionara se voli odvažiti i u ponekoj kartaškoj partiji.

 Otvaranje paketića s Charizardom iz prve edicija koji vrijedi 55.000$

“Grading” Pokémon karti

Pokémon karte su među najpopularnijim kartama koje kolekcionari vole ocijeniti (eng. Grading). Grading karata rade specijalizirane grading kompanije koje ocijenjuju stanje vaše karte, najčešće skalom od 1 do 10. Kao što možeš pretpostaviti, što su karte u boljem stanju, to je i njihova vrijednost veća. To se pogotovo odnosi na veoma stare karte koje su preživjele desetke godina i prijelaz iz milenija u milenij, a pritom ostale u izvrsnom stanju. Vrijednost karte drastično pada čak i ako je broj na skali manji za 0.1. 

Vjerojatno ste čuli za Charizarda koji je prodan za ogromnu cifru od $300.00. Eh da se možemo vratiti nazad u kraj 90-ih i sve svoje Charizarde spremiti na nekoliko desetaka godina. Sada bismo svi vozili Ferrarije i ispijali koktele na svojoj vikendici na Hawaiima! 

No, vratimo se nazad iz sanjarenja u stvarnost i popričajmo o kompanijama koje se bave gradingom karata:

Charizard u Magic Omens HrvatskaGdje je taj Charizard kad ga trebaš?

Pokemon online (PTCGO)

Ukoliko si više jedan od onih koji žele kartati Pokémon TCG - postoji i online verzija igre. Online Pokemon karte možete dobiti tako da u svakom fizičkom Booster paketiću dobijete kod za Online verziju igre i unesete ga u igru. Tako ćete osim svoje fizičke kolekcije moći graditi i svoju virtualnu kolekciju. Ali i igrati turnire, obične mečeve ili se igrati protiv svojih prijatelja koji također igraju PTCGO. 

Pokemon Online igrica je besplatna za skinuti i igrati na PC-u, Macu, te Android i iOS tabletima. Igrica se može skinuti ovdje.

Pokemon TCG Online Hrvatska

Pokemon TCG Online

Gdje igrati turnire s Pokemon kartama u Hrvatskoj

Pokemon TCG je više kolekcionarski hobi, tako da su turniri rijetki. Srećom, Magic Omens često organizira turnire i "Bazzare" (događanje za razmjenu karata).

Svakako se spojite s jednom od Pokemon zajednica u Hrvatskoj - navedene su niže.

Pokemon zajednice u Hrvatskoj - Za organizaciju turnira i kupoprodaju individualnih karata

Većina strastvenih prodavača i kolekcionara Pokemon karata se nalazi u Pokemon Facebook grupama. One su prilično aktivne. Ako želiš saznati više i biti u toku sa zbivanjima u Pokemon svijetu, preporučamo da se pridružiš jednoj od njih (ili svima).

Facebook Grupe za razmjenu i prodaju Pokemon karata:

Gdje kupiti Pokemon karte u Hrvatskoj?

Postoji nekoliko mjesta gdje se Pokemon karte mogu kupiti ili odakle se mogu naručiti. Ovo su svi službeni distributeri za Pokemon TCG u Hrvatskoj:

 • Magic Omens - Svi najnoviji setovi i proizvodi po odličnim cijenama
 • Carta Magica - Već poznati geek/hobby shop u Frankopanskoj
 • Pokebros - Nova manja trgovina s Pokemon proizvodima

Koje Pokemon karte se prodaju i koje kupiti?

Imamo vodič o svim Pokemon TCG proizvodima. Ali ukratko, proivode možemo podijeliti u više publika:

 • Početnici - Ako ste nikada niste susreli s Pokemon kartama i/ili želite najveću količinu karata za najnižu cijenu.
 • Kolekcionari - Ako tražite savršene, najrijeđe, najpoznatije i najsjajnije proizvode za svoju kolekciju.
 • Napredni i kompetitivni igrači te kupovina veće količine karata - Ako želite biti najbolji, imati najjači deck i pobijediti sve (ne)prijatelje i na turnirima. A da pritom kupujete karte po razumnim cijenama (uz najmanju jediničnu cijenu).

Pokemon karte za početnike

Najbolji odabiri za početnike su:

 

Pokemon karte početnički deck

Pokemon karte za početnike - Dva decka (špila karata) u jednom paketu. Za dvoje igrača i spremno za igru. V Battle Deck Bundle

 

Pokemon karte za početnike - Battle Academy

Pokemon TCG Battle Academy. Hibrid board gamea i karata. Sadrži 3 decka i mogu ga igrati 2 igrača. Odličan izbor za početnike jer je sve odmah spremno za igru te je učenje igre lagano.

Pokemon karte za kolekcionare

Kolekcionari često kupuju:

 • Collection Boxeve - Specijalne edicije Pokemon karata, obično napravljene u jednoj temi. Jako zabavne i visoke vrijednosti.
 • Collection Tinove - Ovi proizvodi obično sadrže 4-5 booster paketića uz određenu specijalnu promo kartu.

 Collection box Pokemon - karte za kolekcionareCollection Box Galarian Rapidash V - Popularna vrsta Pokemon karata za kupiti za kolekcionare.

Pokemon karte za napredne i kompetitivne igrače ili igrače koji žele kupiti veću količinu karata po dobroj cijeni

Ovdje se često kupuju dvije vrste proizvoda:

 • Elite Trainer Boxeve (ETB) - Obično sadrži 8-10 booster paketića. Uz to sadrži i posebne protektore za karte, kockice, energetske karte i drugo.
 • Pokemon Booster Boxovi - Velika kutija koja sadrži 36 individualnih booster paketića (od kojih svaki sadrži 10 karata).

 Pokemon karte - proizvod po dobroj cijeni - ETBPokemon Elite Trainer Box (ETB) iz seta Chilling Reign - Čest proizvod koji se kupuje zbog super vrijednosti za novce koju pruža.

Zaključak

Možemo zaključiti kako se Pokémon TCG vratio u velikom stilu! Svoju popularnost duguje nostalgiji i visokoj kolekcionarskoj vrijednosti. Ako se i ti osjećaš nostalgično, pogledaj naš vodič o svim vrstama proizvoda od Pokemon karti. To će ti pomoći odlučiti što kupiti, te želiš li uopće započeti s bavljenjem ovim hobijem. Do sada, ne znamo nikoga tko je požalio donošenje te odluke - stotine sati zabave vas čekaju! Kojeg Pokemona bi ti odabrao: Charmandera, Squirtlea, Bulbasaura ili Pikachua? Ili možda ništa od toga, već malo odspavati uz Snorlaxa. 

Snorlax u Magic Omens HrvatskaPokemon karte po super cijenama možeš naći u našem webshopu. Klikni na 👉 POKEMON KARTE!
Pokemon karte prodaja u Hrvatskoj

Ako te zanima igranje drugih TCG-ova, možeš pročitati naše vodiče za kartanje:

PokemonPokemon hrvatska